AMD Strela

 

Во Струмица Фестивал на источно црковно пеење

Во Струмица Фестивал на источно црковно пеење
Објавено на: 01 Jul 2013

Центарот за култура Антон Панов по трет пат го организираше фестивалот на источно црковно пеење. Преку настапот на хоровите ,, Св. Теофило Струмички,,како домакин и ,, Св. Нектариј Битолски,, и ,, Св. Макрина,, од Битола струмичани имаа можност на еден поинаков начин да го почувствуваат Пулсот на животот на домот Божји. Директорот на центарот за култура ,, Антон Панов,, Иван Јовев вели дека фестивалот има за цел да ги сретне на едно место сите хорови и да им овозможи меѓусебно запознавање и натпревар во стремежите кон усовршување.

festival

,, Нашата намера е да дадеме барем еден мал прилог во возобновувањето, реактуелизацијата и популаризацијата на ризницата во источното црковно пеење во Македонија,,. Вели Јовев

festival

Источното црковно пеење подразбира една фаза од христијанската богослужбена музика која го збогатила, систематизирала и довела до совршенство изразувањето на верата преку пеење. Византиската музика на овој географски простор била востановена уште уште од времето на светите браќа Кирил и Методиј,со клучна улога на светите Климент и Наум Охридски.

 

 

Media Flesh

 

ВИДЕО

FACEBOOK