AMD Strela

 

КУД „Негорци“ на гостување во Турција

КУД „Негорци“ на гостување во Турција
Објавено на: 02 Jul 2013

КУДНегорцизамина на гостување во турскиот град Искендерун, во близина на границата со Сирија. Фолклористите од Негорци пред публиката од овој град ќе го презентираат македонскиот фолклор. Инаку, ова реномирано културно- уметничко друштво редовно гостува во Турција, како резултат на соработката со фолклорните друштва од Искендерун. Станува збор за град, кој е дел од провинцијата Хатаи, на медитеранското крајбрежие од Турција. Неговото оригинално име било Александрета, но, по доаѓањето на Арапите името било променето. Фолклористите од Македонија се очекува да бидат примени од градоначалникот на Искендерун Јусуф Хамит Чивелек.

KUD Negorci

Media Flesh

 

ВИДЕО

FACEBOOK