AMD Strela

 

Гевгеличани со културна програма во Крушево

Гевгеличани со културна програма во Крушево
Објавено на: 10 Aug 2013

Во рамките на научно културната средба "Десет дена Крушевска република", вчера, на 8 август пред крушевчани со своја програма  се претстави општина Гевгелија. Имено домаќините на средбата одлучија еден ден од оваа манифестација да го посветат на војводата Леонид Јанков и на културно уметничката програма што ја подготви општина Гевгелија. Сакајќи што подостојно да го одбележи ликот и делото на Леонид Јанков, еден од најомилените  и најпочитувани народни борци од гевгелиско, општина Гевгелија подготви програма која направи спој на традиционалното и современото. Имено, во првиот дел, културно уметничкото друштво "Танец" од Миравци, покрај песната "Трба трби гевгелиско", неофицијалната гевгелиска химна, посветена токму на Леонид Јанков,  изведе три карактеристични игри од гевгелискиот крај  и тоа, играта "Ѓура Мара", инспирирана од вистински настан на третиот ден од Велигден, Русалиската игра која се изведувала за општо добро на населението со која се прогонувале лошите "самовили", и Свадбарската игра , која најсликовито ги покажува свадбарските обичаи од гевгелискиот крај . Во вториот ден насловен како "Етно Седенка", млади музичари од Гевгелија  дадоа прекрасно свое видување на неколку староградски песни од Гевгелија, исполнети на современ начин.

gevgelicani vo krusevo

Media Flesh

 

ВИДЕО

FACEBOOK