AMD Strela

 

Со пајтони до ,,Каменот на Плодноста,, кај Иловица на Огражден

Со пајтони до ,,Каменот на Плодноста,, кај Иловица на Огражден
Објавено на: 22 Mar 2014

Приказната за каменот на Огражден за кој се верувало дека има магична моќ повторно оживеа. На иницијатива на жените од општина Босилово голем број граѓани денеска го посетија местото во близина на селото Иловица на кое се наоѓаа каменот ,, Бенли таш,, или таканаречениот ,, Камен на плодноста,,  каде го одбележаа верскиот празник посветен на Светите 40 Севастиски маченици.

kamen na plodnosta

Легендата вели дека секој оној кој токму на овој празник ќе успее да помине низ тесниот отвор на неколкуметарските камења ќе го следи здравје, среќа и берикет. Меѓу другото во минатото ова место го посетувале и голем број семејства кои немале пород бидејќи се верувало дека токму минувањето низ отворот на камењата ќе им помогне да ја остварат својата желба. 

pajtoni

Дел од граѓаните кои решија денот да го поминат на Огражден до местото со ,, магичните камења,, стасаа пешки, а еден дел како во старите времиња дојдоа со пајтони и запрежни коли сакајќи на тој начин да ја поддржат иницијативата за продолжување на традицијата на своите предци за големи собири и дружење по повод големите верски празници.

plodnost

,, Традицијата и културата што нашите стари ја поседувале ако ние не ја наследиме нема да го зачуваме нашето богатство. Сакаме да го зачуваме тоа, да го продолжиме , нашите деца да знаат што имале, што треба да зачуваат и да го продолжат натаму.,, рече Софче Поповска Георгиева – претседател на советот на општина Босилово

plodnost

Посетата на каменот,, Бенли Таш,,   заврши со традиционалните македонски песни и ора , но  и дегустација на стари специјалитети карактеристични за овој крај.  Моќта на каменот е само легенда, велат жителите од подогражденските села, но истата може да биде добра основа за манифестација преку која во иднина ќе се промовираат  нашата традиција, старите обичаи и недопрената огражденска природа.  

pajtoni

 ilovica

kamenot

Media Flesh

 

ВИДЕО

FACEBOOK