AMD Strela

 

Најголемото јајце на светот тежи 1,8 килограми

Најголемото јајце на светот тежи 1,8 килограми
Објавено на: 31 Aug 2016

Најголемото јајце во светот го носи најбрзата птица на планетата – ној. Ноевото јајце, со бледожолта боја, може да биде тешко до 1,8 килограми што тежина на околу 20 кокошкини јајца.

Женката ној, јајцата ги положува во заедничко гнездо во вид на дупка во земјата, длабока од 30 до 60 сантиметри. Во едно гнездо може да бидат сместени од 15 до 60 јајца, а на нив назименично лежат мажјаци и женки, женките преку ден, мажите ноќе.

 

Најмали птичји јајца ги носат колибрите. Некои видови снесуваат јајца долги едвај седум милиметри. Тие се гнездат на дрвјата, а во гнездото обично има две јајца. Инкубацијата трае 12 до 19 дена.

Извор: http://zdravstvo24.mk/2016/08/31/najgolemoto-jajce-na-svetot-tezi-1-8-kilogrami/

Media Flesh

 

ВИДЕО

FACEBOOK