AMD Strela

 

Култура

Со новото откритие само се потврдуваат досегашните пишани историски извори кои ја прават Струмица еден од најстарите градови во…

Повеќе

Фолклорната група ,, Распеани Дојранчани,, учествуваа на меѓународниот фестивал на народни балетски групи што се организира секоја…

Повеќе

После педесет години театарот во Струмица повторно се подготвува куклена претстава. Актерите на струмичкиот театар преку специјално…

Повеќе

Никола Маџиров е добитник на големата и значајна награда за светска поезија „ДЈС“ за 2011 година која се доделува во Кина. Оваа одлука…

Повеќе

Во Гевгелија почна 11-та Меѓународна ликовна колонија ,,Аполонија,, што ја организира истоимената фондација.На колонијата учествуваат…

Повеќе

Министерката за култура Елизабета Канческа Милеска вети дека од ноември ке отпочне санацијата но и реконструкцијата на стариот струмички…

Повеќе

радиционалното источно пеење повторно се врака во македонските храмови. Потврда за тоа дава и се поголемиот број на црковни хорови…

Повеќе

„Никола Маџиров e блескава комета на современата светска лирика“ - со овие зборови беше најавен Маџиров на отворањето на најзначајниот…

Повеќе

Театарот СТРАНИЦА и УНЕСКО клубот, Младински културен клуб на ФОН Универзитет, со подршка од МЛАДИНСКИ СОВЕТ - СТРУМИЦА, ве покануваат…

Повеќе

Публиката од Македонија по втор пат ке има можност да ужива во традиционалното источно црковно пеење. Во петок во НУЦК,,Антон Панов,,…

Повеќе

Никола Маџиров, во Академија на уметностите во Берлин, ќе го отвори најзначајниот германски и еден од најголемите европски поетски…

Повеќе

Во конкуренција на жанровски и тематски разновидни остварувања, жирито гран при или златна потковица му ја додели на филмот ,,Откачување,,…

Повеќе

Во Струмица беше отворено осмото издание на интернационалниот филмски фестивал на краток филм ,,Астерфест,,. Македонскиот режисер Блажевски…

Повеќе

Вечерва со почеток во 19,30 во големата сала на Центарот за култура “Антон Панов” ќе стартува осмото издание на филмскиот фестивал…

Повеќе

На археолошкиот локалитетот Римски терми од во Бања Банско, откриена е уште една бања , помала од претходната и според досегашните…

Повеќе

За промоторот на книгата, д-р Стојан Славески издавањето на ова дело е многу значајно бидејки ке придонесе многу за подобрување на…

Повеќе

Преку ретроспективната изложба насловена ,,Шарена,, со над 120 дела работени во повеке ралични техники Божинов ги потсети љубителите…

Повеќе

Фестивалот ќе се одржи од 25 до 29 мај во Струмица, под мотото "Одисеја 2012". Отворањето ќе биде во Центарот за култура "Антон Панов",…

Повеќе

По четврти пат градот под царевите кули на едно место собра повеке ансамбли на староградски песни и серенади, но и голем број на љубители…

Повеќе

Британскиот „Гардијан“ (Guardian) го објави списокот со поетите кои ќе учествуваат на најголемиот светски поетски настан во историјата…

Повеќе

Media Flesh

 

ВИДЕО

FACEBOOK